Първа лятна учебна експедиция
на иновативната паралелка
на СУ „Свети Патриарх Евтимий“, гр. Пловдив

В СОК „Камчия“ се проведе първата лятна учебна експедиция на иновативната паралелка на СУ „Свети Патриарх Евтимий“ град Пловдив. Обучението на учениците е изнесено извън традиционните класни стаи, като се реализират интересни проекти, основани на реални житейски ситуации. В базите на комплекса петокласниците получиха отлични възможности да проведат своите занятия по английски език, математика, информационни технологии, история и цивилизация и човекът и природата в нова, различна от обичайната учебна среда и с интерес се включиха в разнообразните дейности, предоставени от ДОЛ „Радуга“ и Учебно-възпитателен център“ Юрий Гагарин“.

Първи ден-Запознаване с комплекса и участие във “Вечер на визитките“ с блестящата изява на Виктор и Марчела, които представиха нашия град и училище пред всички лагерни групи.

По време на експедицията всеки ден имахме разнообразни дейности – учебни часове, плаж, море, игри, участие в различни кръжоци по музика, приложно изкуство, танци в „Работилници на щастието“. В полза на работата по история и човекът и природата се организираха посещения в Славянския център и Авиокосмическия център с планетариум, където наши събеседници бяха известни личности. Включихме се и в кръжока „Българска кухня“ и децата приготвиха традиционна вкусна добруджанска баница.

Освен учебни занимания имахме и различни забавления- Караоке вечер, кино прожекция на „Ледена епоха“ в ДОЛ „Радуга“. Проведохме съвместни занимания с руския лагер „Черноморски“-дискотека „Палубата танцува“, театрални представления, конкурс за костюми от рециклирани материали, откъдето получихме диплом за най-креативно участие.

В последната вечер учениците изненадаха своите учители с театрални етюди от преживяванията си в СОК „Камчия“. Водещи на представлението бяха Виктор и Марчела. Първи се представиха Йоана, Ивайла, Атанас, Лъчезар и Иван с етюд на тема „Стаите и камериерките“. Следваха Елеонора, Кристина, Цветомира и Николина и втори екип в състав Виктор, Атанас и Кристиян с постановката „Забавни болести и паник атаки“.

Много интерес предизвика и представлението “Изгубената чанта“ в главните роли Иван, Атанас, Лъчезар и Елиа. Много се смяхме с етюда „ В сърцето на Индия“, представен от Стиляна, Михаела и Лъчезар.

Учениците бяха готови да импровизират етюди от зададена от учителите тема-„Лагерна романтика“, „Пукнатата глава“ и „Генералната репетиция за представлението“.

Следваха танци около лагерния огън.

Учениците затрудниха журито от учители с „Био горски гатанки“. Накрая имаше анкета и гласуване за най-добър етюд и представлението завърши с научени по време на лагера хора.

Нашите ученици, в резултат от работата през учебната година, израснаха много и доказаха, че са талантливи и креативни.

Мнения за експедицията в СОК „Камчия“
Марчела Костова: „Първата вечер участвахме във „Вечер на визитките“ и се запознахме с различни деца от други училища. Аз и Виктор представихме нашето училище и забележителностите на най-стария град в Европа-Пловдив. Беше много забавно.“

Елиа Солакова: „Всеки ден след учебни занятия ходихме в „Работилници на щастието“, където можехме да свирим на китара, да играем народни танци или да рисуваме интересни картини. В тези кръжоци изработихме и костюмите с които се представихме в конкурса за рециклирани материали“.

Виктор Гочев: „Много ми хареса беседата в Славянския център. Това е едно страхотно място, където научихме много за живота на славяните и величието на българите в миналото.“

Ивайла Петкова: „ На мен ми хареса природата около морето и река Камчия. В хотела обаче не почистваха редовно.“

Дарил Трайков: „ В другия лагер-„Черноморски“ се включихме в театрален етюд “Дядо ряпа вади“. Атанас беше ряпата, аз бях дядото, а г-н Янчев получи ролята на мишката. Много се забавлявахме и това беше най-хубавият ден.“

Данаил Радев: „Още от Пловдив с нетърпение чаках посещението в Авиокосмическия център. Не ми хареса, че много време чакахме, имаше много хора и беше много шумно. Иначе в Планетариума е интересно и образователно.“

Георги Димов: „Уникално преживяване, което никога няма да забравя.“

Лъчезар: „Едно невероятно преживяване с чудесни забележителности и страхотни приятели. Това за мен е СОК „Камчия“.

Ева Калчева: „Експедицията беше много хубава. Учихме, разхождахме се, ходихме на плаж и играехме различни забавни игри с нашите учители. Беше много забавно.“

Стиляна Иванова: „На мен в „Радуга“ много ми хареса. Има хубави зали, различни развлечения и море. Само храната беше много еднообразна.“