Открит урок на тема „Аз и моят домашен любимец“

Открит урок на тема „Аз и моят домашен любимец. Как обгрижването на домашно животно намалява детската агресия.“, проведен от Г-жа Веселина Бойчева-Чапанова и г-жа Лилия Тодорова
СУ „Св. Патриарх Евтимий“ в район „Централен“ казва „Не на насилието над животни и хора“. Събитието се проведе в рамките на Месеца на животните и хората, които ги обичат и е под патронажа на Георги Стаменов, кмет на район „Централен“.

СУ „Св. Патриарх Евтимий“, гр. Пловдив беше домакин на открит урок на тема „Аз и моят домашен любимец“, който се проведе на 21.09.2018 год. от 12.30 ч. в двора на училището. 60 ученици от V и VI клас на учебното заведение активно взеха участие в дискусията.

Гост-лектор на мероприятието беше Офелия Велкова, директор на Общностен център – Пловдив. Специално участие взе кучето-терапевт Мон, което дойде със своята стопанка Велислава Костадинова. От страна на Община Пловдив присъстваха Йорданка Цонева, главен експерт дирекция „Екология и управление на отпадъците“, Димитринка Илиева и Грета Маринова, експерти от район „Централен“. Специален поздрав към домакините отправи кметът на района Георги Стаменов.

Директорът на СУ „Св. Патриарх Евтимий“ Диана Картелова и екипът й бяха подготвили въпроси към учениците, които да провокират отговорно отношение към животните. Децата разказаха за това как са се сдобили със своите домашни любимци, как се грижат за тях и колко бързо животните стават „най-добър приятел и член на семейството“. Йорданка Цонева покани учениците в Общинския приют, а Офелия Велкова – в Общностния център, където учениците могат да се срещнат с „различни деца“. Именно там бобтейлът Мон от години помага на деца с увреждания.

Домакините и гостите на събитието призовават децата и техните родители да бъдат добри към животните, тъй като агресията към хората започва с агресия към домашния любимец.

Откритият урок е част от дейностите на Район „Централен“ – Община Пловдив в рамките на Месеца на животните и хората, които ги обичат. По този повод район „Централен“ – Община Пловдив обявява конкурс за фотография и рисунка на тема „За животните с любов“ с краен срок за участие 25.09.2018 год.