ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В АПЕЛАТИВЕН СЪД ПЛОВДИВ

На 01.06.2023 год. учениците от XА и XIБ клас имаха удоволствието да участват в ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В АПЕЛАТИВЕН СЪД ПЛОВДИВ. Те бяха част от инициативата Час на класа „Съдът отблизо“, по време на която по интересен начин им бяха показани професиите на съдия, прокурор, адвокат, съдебен секретар, съдебна охрана и съдебен репортер.

Откриването на новата учебПредседателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова приветства учениците и им разказа как работи ръководеното от нея съдилище. Служители от Регионална дирекция „Охрана- Пловдив“ направиха атрактивна презентация на различни оръжия, средства за охрана и техники за конвоиране на задържани лица и подсъдими. Наказателният съдия от Апелативен съд Христо Крачолов им разказа какво символизира богинята на правосъдието Темида, обясни на младежите какви са различните видове съдебни дела и им представи професията на магистрата като ги потопи в атмосферата на наказателния съдебен процес. За целта, учениците от XА и XIБ клас участваха в разпознаване на „нападател“, откраднал мобилен телефон. След това облякоха тогите на съдии, прокурори и адвокати, заеха техните места в съдебната зала и под формата на ролева игра, „осъдиха“ извършителя на престъплението на 5 години лишаване от свобода. През целия процес вещо ги преведе съдия Крачолов, който им разясняваше как действително протича едно съдебно заседание и какви права и задължения имат участниците в него.
Последната изненада за нашите младежи бяха грамоти, с които Председателят на Апелативен съд- Пловдив Магдалина Иванова ги награди за активното участие и отличното им представяне в Час на класа „Съдът отблизо“. на година в нашето училище беше белязано от два запомнящи се момента.